Terapia cu uleiuri esențiale

Aromaterapia – știința uleiurilor esențiale

Aromaterapia este arta și știința folosirii uleiurilor esențiale. Aceasta  este o ramură a medicinei naturale și complementare, care este una preventivă și curativă prin unificarea proceselor fizice, psihice și spirituale, care sporesc capacitatea organismului de regenerare și de vindecare.

Terapia cu uleiuri esentiale are ca scop echilibrarea organismului și obținerea armoniei perfecte între corp, minte și spirit. Prin aromaterapie se determină cauzele principale ale unei boli, apoi se tratează simptomelor acesteia și se dobândește echilibrul  natural al organismului pentru a se vindeca.

Această știință a existat din cele mai vechi timpuri fără a se cunoaște faptul că în timp, va deveni o ramură importantă a medicinei. Chiar înaintea descoperirii focului, oameni foloseau diverse plante pentru a da gust preparatelor, pentru a elimină unele probleme medicale (febră, dureri se stomac, răni) și pentru a aduce un miros plăcut în interiorul peșterilor în care trăiau.

Aromaterapia ca știință a luat naștere în aniul 1930, atunci când chimistul René-Maurice Gattefoss, ca urmare a propriilor cercetări, a descoperit efectele benefice ale uleiurilor volatile asupra sănătății oamenilor.

Forme și aplicații ale uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale se pot folosi de către om sub mai multe forme precum: inhalație, ungere, masaj și baie caldă aromată.

Inhalația reprezintă modalitatea prin care se utilizează o sursă de căldură, care favorizează evaporarea vaporilor uleiurilor esențiale aromate, astfel încât să se inspire compusul respectiv de la o anumită distanță în funcție de temperatură și concentrație. Această formă de aplicare a aromaterapiei este utilă pentru afecțiunile sistemului respirator, dar și ca modalitate relaxantă și de împrospătare a locuinței. În prezent multe persoane fac terapie la salină, la mofete și alte locuri specifice în clinici balneo-climaterice.

Ungerea se realizează prin aplicarea unor uleiuri esențiale pe unele zone ale corpului. Uleiul este aspirat și absorbit de către piele, în cadrul unei sesiuni de relaxare.

Masajul se aplică prin folosirea uleiurilor pentru suprafețe mari ale corpului, prin pătrunderea efectivă a acestuia în piele prin  mișcări realizate cu mâinile pe suprafața respectivă a pielii. Prin aceste mișcări se elimină tensiunile musculare iar nivelul de relaxare crește.

Baia cu uleiuri aromatice este cea mai la îndemână metodă de terapie. Se adaugă  câteva picături de ulei esențial în apa caldă din cadă, împreună cu puțină sare ori spumant de baie. Uleiurile iau contact cu celelalte componente din apă și determină relaxarea și hidratarea pielii, iar corpul preia un miros plăcut, aromat și discret.

Rolul uleiurilor esențiale

Principalele efecte ale aromaterapiei se observă la nivel psihic, al stării de bine pentru că uleiurile acționează asupra sistemului nervos, prin intermediul simțurilor. Uleiurile esențiale au două roluri importante: de calmare și de energizare. Acestea acționează asupra fizicului și asupra mentalului.

Uleiurile ce acționează asupra fizicului au ca rol: ameliorarea simptomelor pentru  dureri de cap, dureri musculare, diaree, constipație, indigestie, balonare, afecțiuni ale pielii și părului, artrită, reumatism. Pe plan fizic, uleiul intervine pozitiv în cazul infecțiilor și a inflamațiilor (sinuzite, laringite, răceală, gripă, tuse, astm, alergii ori bronșite).

Uleiurile esențiale acționează pozitiv asupra mentalului și emoționalului, formând o barieră împotriva stresului, a fricii continue, la șocuri emoționale, agitației, depresiei, oboselii epuizante, insomniei, pierderii concentrării, furiei sau a tristeții.

În funcție de tipul uleiului utilizat, acesta are efecte puternice în combatarea anumitor afecțiuni din diferite zone ale corpului: pentru relaxare cu efect de antistres (mușețel, iasomie, valeriană, vanilie), pentru afecțiuni ginecologice (fenicul, coada șoricelului) ori cu proprietăți antibacteriene și antivirale (mușețel, ghimbir, portocală, smirnă, camfor).

Aromateria – magazinul virtual pentru uleiuri esențiale

În prezent, majoritatea achizițiilor se realizează prin intermediul internetului, folosind siturile online, magazinele virtuale.

Uneori nu toți avem informațiile necesare pentru a găsi ceea ce ne dorim, de aceea există specialiști care furnizează informațiile dorite.

Magazinul virtual Aromateria oferă atât informații necesare cât și o gamă variată de uleiuri esentiale pure precum: Uleiul esențial de Arbore de ceai, Uleiul esențial de Cimbru ct. Thymol, Uleiul esențial de Cuișoare, Uleiul esențial de Ghimbir, Uleiul esențial de Grepfrut, Uleiul esențial de Lămâie, Uleiul esențial de Lavandă, Uleiul esențial de Măghiran, Uleiul esențial de Mentă, Uleiul esențial de Palmarosa, Uleiul esențial de Patchouli, Uleiul esențial de Piper negru, Uleiul esențial de Portocală, Uleiul esențial de Tămâie, Uleiul esențial de Santal și Uleiul esențial de Vetiver, care acoperă toate necesitățile oamenilor pentru a-și regăsi echilibrul fizic și mental.

Dacă produsele nu se regăsesc pe stoc în cadrul magazinului, acestea pot fi comandate și livrate în scurt timp.

Uleiul esențial de Lavandă

Acest ulei este unul dintre cele mai cunoscute și folosite uleiuri esențiale, fiind folosit pentru beneficiile pe care le aduce sistemului imunitar și pielii.

Uleiul de Lavandă deține o aromă proaspătă, ușoară, dulce-ierboasă, cu note florale, lemnoase și uneori fructate.

 

Uleiul estențial de Mentă 

Pe plan fizic poate să aibă multe proprietăți, fiind prima opțiune în caz de migrene, probleme digestive. Prin acțiunile antibacteriane și antifungice, acesta poate să stimuleze sistemul imunitar și să ofere protecție pentru ficat, să ajute circulația în zonele în care este aplicată și efect decongestiv, expectorant și poate reduce febra.

Din informațiile de pe magazinul virtual Aromateria am aflat că Robert Tisserand descoperise că „Menta are capacitatea de a crește starea de alertă și de a reduce presiunea arterială în același timp. Iar acest lucru nu este o contradicție: poate să crească o anumită activitate și să scadă intensitatea unei alte activități în același timp pentru că cele două sunt controlate de părți diferite ale sistemului nervos. Este perfectă, așadar pentru oboseală fizică și psihică”.

Uleiul esențial de Portocală

Uleiul esențial de Portocală este un antidepresiv excelent fiind extrem de util pentru problemele digestive dar mai ales are efecte tonice, revitalizante. Testat în compoziție cu alte produse asigură un somn liniștit datorită acțiunii sedative.

Sănătatea fiecăruia este bogăția cea mai de preț a noastră, indiferent că problemele sunt de domeniul fizic sau psihic, trebuie să intervenim atunci când este nevoie, să fim pregătiți și informați. Totul depinde doar de noi, pentru că avem informațiile necesare, acolo unde știm să le căutăm.

2 comentarii la „Terapia cu uleiuri esențiale”

  1. La ce viata am si ce zbucium zilnic am nici toate uleiurile si aromele si terapiile pamantului nu cred ca ar putea sa ma aduca la o stare zen.

    1. Dar te ajuta sa te simti mai bine! Trebuie doar sa ne folosim de tot ceea ce ne ajuta, s[ avem energie pentru zile bune si sa fim cat mai aproape, zen! Sa ai grija de tine si de starea ta, pentru ca viata merita traita din plin, cu bune, cu rele, cu zbucium si …cu relaxare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree