Ingrediente folosite:
– o jumătate de kg de făină,
– 5 ouă,
– 350 grame zahăr,
– 40 grame drojdie de bere,
– o linguriţă esenţă de rom,
– vanilie,
– un vârf de cuţit de sare,
– coajă de lămâie,
– 200 grame nuci,
– un pachet de unt.
Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia în lapte, se adaugă făina şi zahărul şi se lasă să crească aproximativ o oră.
Se adaugă apoi ouăle, sarea, romul , vanilia şi coaja de lămâie.
Se amestecă totul şi se frământă 10-15 minute, apoi se lasă din nou să crească una – două ore.
Se întinde o foaie de aluat de 1,5 cm, care se unge cu untul frecat spumă. Peste stratul de unt se presară nucile pisate. Se înfăşoară foaia , sub formă de sul, care se taie în 8-10 bucăţi. Fiecare bucată se strânge la unul din capete şi se aşază cu partea strânsă în jos, într-o formă rotundă, unsă cu unt şi tapetată cu făină.
Se bagă la cuptor 30-40 de minute, la foc potrivit. Cozonacul va avea forma unui buchet .
După câteva minute de la copt, se scoate din formă şi se aşază pe platou.
Când cozonacul e gata, se toarnă deasupra o ceaşcă de lapte fiert, îndulcit cu 3 linguri de zahăr. Apoi se mai ţine în cuptor cam 5-10 minute.
Această reţetă este pentru 8 porţii, care se pot face în circa 150 de minute.
Poftă bună!