Cartea cea de toate zilele

De-a lungul vieții, ne dăm seama că elementul cel mai important pentru noi îl reprezintă timpul.  Banii ne ajută să avem în mare parte ceea ce ne dorim, însă timpul trece uneori nemilos și constatăm că nu reușim să ne atingem țelurile propuse. Luptăm cu timpul și uităm deseori să trăim cu adevărat, astfel încât să ne oferim și nouă, pentru suflețelul nostru momente de relaxare, să ne dedicăm pasiunilor pe care le avem.

În copilărie și în adolescență aveam timp iar presiunea școlii ca să citim, să ne dezvoltăm cultura pentru a progresa de-a lungul vieții ne-au prins bine Acum câți dintre noi avem timp, să citim măcar câte 5-6 pagini pe zi?

Ne trezim dimineața, ne grăbim să ne pregătim pentru a pleca la servici, să nu întârziem în trafic sau să pierdem autobuzul, lucrăm uneori până la ore târzii, revenim acasă obosiți, mâncăm preparate reci sau comandate cu livrare acasă (rareori găsim timp pentru a ne prepara singuri plăcerile papilelor gustative) și ne pregătim să ne odihnim, pentru o nouă zi provocatoare. Uneori facem câte dou-trei lucruri deodată, astfel încât să ne căștigăm timp și pentru liniștea noastră și să ne încadrăm în termenele stabilite de noi, conform împrejurărilor și a activităților din jurul nostru.

Când vine sfârșitul de săptămână, ne propunem mari realizări, dar duminica seară, constatăm că am făcut pași mult prea mici, asemeni unui copilaș ce învață să meargă. Abia am reușit să ne ocupăm de locuință, să facem curațenie, să ieșim la o scurtă plimbare, să ne informăm despre viața de zi cu zi din lumea largă și deja începe o nouă săptămână nebună. Avem puțin timp pentru noi, pe care-l dedicăm familie și suntem fericiți.

Mie ca și multor alte persoane le este greu să citească o carte, dar nu pentru că nu ne regăsim în literatură, ci pur și simplu timpul este limitat.

Așa cum oportunitățile apar în viață, tehnologia ne-a adus o facilitate pe care în secolul trecut nici nu ni-l închipuiam. În prezent pe lângă e-book, au apărut și audiobook-urile. Astfel cineva ne citește o carte, precum părinții noștri care ne copleșeau cu poveștile de adormit, în serile noastre fericite, de copii răsfățați.

Descoperind aplicața Voxa, am reușit să-mi dedic timp cititului în general (ascultatului) și mai ales pentru extinderea cunostințelor ce țin de dezvoltarea personală. La un preț accesibil având 15 zile de testare gratuită, aplicația de pe mobil m-a cucerit și am reușit să-mi fac timp și pentru cultură. Astfel mi-am creat un cont, am descărcat aplicația pentru Android: Google Play și am accesat cartea dorită din multitudinea de oferte existente. I-am instalat și soției mele aplicație App Store pentru iPhone, astfel încât să beneficieze și ea de facilitățile oferite de Voxa.

Sursa foto: Voxa.ro

În fiecare dimineață, pe drum spre serviciu, în autobuzul companiei, unde-mi petrec câte 30-35 de minute, ascult la căști vocea naratoarei care-mi înseninează ziua. De asemenea, deoarece trebuie să mă și întorc de la job, mai beneficiez încă o dată de un mic răgaz, scufundându-mă în tainele literaturii. Ajuns acasă, după o zi obositoare, servesc masa, discut cu familia iar apoi mă relaxez cu o baie, însoțit de o voce plăcută, care-mi citește o carte, fără a o auzi cum întoarce pagină cu pagină. Dacă aș fi avut o carte în format fizic, aș fi evitat să o citesc, pentru că puteam să ud filele, n-aș fi avut o lumină optimă și poate nu aș fi putut sta atât de relaxat…. Uneori, adorm cu gândul la povestea eroului din carte, închipuindu-mi mai departe viitoarele sale acțiuni. Aplicația îmi permite să pun semnul de carte și să opresc audiția când consider că este momentul, reluând lectura, din punctul în care m-am oprit.

Prima carte pe care am ascultat-o a fost Arta de a relaționa scrisă de către Robert Bolton. Această carte a fost publicată la Editura Litera, pe care deși o am și în format fizic în propria-mi bibliotecă, dar încă nu am avut timp să citesc, să o studiez cu proprii mei ochi.

Vocea suavă a naratoarea Alina Anea, pe parcursul celor 15 ore și 13 minute îmi oferă informații utile pentru a mă putea descurca mai ușor în viața de zi cu zi, în relațiile cu oamenii, fie ei șefi, colegi, subordonați, rude sau chiar cu familia.

Sursa foto: Voxa.ro

Indiferent de cartea ale cărei pagini le parcurgem, rămânem cu anumite informații, deprinderi și devenim mai „învățați”. Schimbarea este inevitabilă. Lumea se transformă și ea, deci și noi, așa cum susține și autorul cărții, ceea ce constatăm și noi, pe propria noastră piele

Atât noi cât și mediul înconjurător ne-am schimbat, nimic nu se repetă în mod constant, deci putem spune că „azi facem altceva decât ieri”. Tot timpul, omul învață, pentru că este o ființă care gândește și are diverse opinii și păreri. Din acest motiv, chiar autorul cărții consideră unele persoane sunt reticiente la schimbare, de fapt la ieșirea din propria zonă de confort. Gestionarea rezistenței la învățare este un fenomen care apare tot mai des, datorită rigidității timpului care este o variabilă importantă din existența noastră. Autorul ne propune diferite modalități și deprinderi prin care să acumulă diferite abilități, dar mereu există… un dar!

Vor funcționa aceste abilități cu adevărat? Le putem deprinde? Abilitățile se acumulează, se învață dar există în fiecare persoană, câte o mică părticică din rezistența la învățare care se află în subconștient

Omul deține mai multe abilități speciale de care nu-și dă seama precum cele de: ascultare (de răspuns), autoafirmare (respectul față de de ceilalți), soluționare ale conflictelor și de rezolvare a problemelor. Oamenii învață când nu sunt presați. La baza relațiilor dintre oameni se află comunicarea.

Comunicare precară duce la ineficiență, neînțeleger, îndepărtare față de diferite persoane iar folosirea în cadrul conversațiilor a unor întrebări închise, acestea limitează relaționarea pentru că răspunsurile sunt induse.

În cadrul acestei cărți am regăsit puține lucruri necunoscute dar multe pe care deși le știm, nu le aplicăm. Astfel ne putem da seama că trecem prea ușor prin multe evenimente, întâmplări de-a lungul vieții și uneori uităm să învățăm din eșecuri și să ne bucurăm de reușite.

Urmărind cu atențiile mesajele din carte, este imposibil să nu ne dăm seama cît de multe cunostințe avem dar nu le înțelegeam sensul iar viața trepidante ne trimitea în derivă, ca un vas naufragiat.

Totul în destinul unui om depinde propriul său ego și de modul în care-și folosește informațiile și experiențele acumulate.

În același timp, soția mea ascultă cu interes cărțile care o pasionează, din domeniul Meditație fiind o fire mai gânditoare, probabil de aceea ne-am și căsătorit după câteva zile de gândire profundă!

Sursa foto: Voxa.ro

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree