Carnea de gratar – între necesitate și calitate

Produsele alimentare

Pentru oricare produs alimentar valoarea nutritivă constituie criteriul major în aprecierea calităţii. Calitatea alimentelor în general, a cărnii în special este privită ca un grad de satisfacere a unei necesităţi de consum.

Valoarea nutritivă defineşte corelaţia dintre valorile: psihosenzorială, energetică, biologică şi igienică, reunindu-le pe acestea într-un tot unitar, ce condiţionează succesul pe piaţă a unui produs alimentar.

Pentru fiecare produs alimentar, atât în general cât și specific pe sortimente și categorii, există un set de valori numită Cantitatea Zilnică Estimată care coform nutriționiștilor sunt optimi pentru consumatori, astfel încât să aibă o dietă echilibrată. Cerinţele nutriţionale variază de la o persoană la alta,  în funcţie de vârstă, sex, activitate zilnică, greutate, condiții de viață, boli de care suferă.

Pentru copii cerinţele energetice variază între 1500 şi 2000 calorii pe zi, pentru bărbaţi variază între 2200 şi 2700 calorii pe zi, iar la femei acestea variază între 1800 şi 2200 calorii pe zi. Majoritatea nutriționiștilor recomandă pentru o dietă echilibrată următorul set de valori: carbohidraţi: 50-55% din totalul energiei acumulată într-o zi, grăsimi: 30-35 % și proteine: 10-15%.

Pentru a avea o dietă sănătoasă, produsele consumate trebuie să procesate corect, cu animale crescute pe cale naturală nu folosindu-se tehnici de îndopare artificială. Pentru a fi sigură că produsele consumate, cele de carmangerie și lactate, trebuie achiziționate de la ferme specializate și care se adaptează cerințelor de producție conform normelor în vigoare și a spiritului real de umanitate.

Carnea – un produs de bază

În afara persoanelor care sunt vegetariane, ceilalți consumă în mod constant carne, indiferent că este carne albă sau roșie. Dacă consumul nu este în exces și produsele sunt proaspete și naturale, carnea dă energie și puterea necesară pentru a trece cu bine de o zi grea și obositoare.

Sursa foto: Carmangeria Moldovan

Această clasificare în carne albă versus carne roșie este realizată în funcție de culoarea cărnii crude, iar diferența constă în nivelul de mioglobină din fibre, care este o proteină existentă în mușchi, având rolul stocării oxigenului ăn zona musculară. În funcție de nivelul de fier, această culoarea a cărnii crude variază de la roz deschis la până la un roșu intens. Calitatea și beneficiile cărnii sunt date de nivelul de colesterol conținut și de aportul specific de proteine, de vitamine și de  minerale din fiecare tip de carne.

Carnea roșie are o concentrație mai mare de mioglobină care se combină cu un nivel ridicat de grăsime, ceea ce înseamnă că pe lângă produs de calitate naturală și bio, aceasta trebuie consumată în cantități mai reduse. De multe ori ceea ce se consumă mai puțin, de calitate oferă mai multă satisfacție și gust plăcut.

Prin categoria de carne albă se înțelege carnea păsărilor, a iepurilor și a animalelor tinere, de lapte. Printre păsările care au carne albă sunt puiul și gâscanul. Carnea roșie este reprezentată de vită, porc, oaie, rață și alte vânaturi. O carne roșie în general, poate conține și părți de carne albă, cu părți mai deschise de culoare. Picioarele, aripile și pulpele de la păsări în general reprezintă carnea roșie, dar pieptul se poate clasifica ca fiind o componentă a cărnii albe.

Carmangerie – carnea de pui și carnea de porc

Carnea de pui este cea mai săracă în grăsimi având în compoziție doar 10%. Grătarul realizat din carne de pui este sănătos și nutritiv. Carnea de pui și de curcan dețin cea mai mare cantitate de grăsimi sănătoase, conținând 200 de miligrame de Omega 3 în 100 de grame de carne

Pulpele de pui și pieptul de pui marinate într-un sos condimentat reprezintă un deliciu care pe lângă gustul plăcut, oferă și hrana necesară corpului pentru a se menține în formă. Este carnea care este recomandată pentru consum de către nutriționiști. Sursa de proteină pentru carnea de pui se situează sub 25 de grame în 100 de grame de carne de pui. Pulple de pui se prăjesc în cuptor sau grill și sunt perfecte pentru un consum cu legume, salată de varză sau asortată de vară, alături de un pahar cu vin alb.

Sursa foto: Carmangeria Moldovan

Carnea de porc este cea mai bogată în grăsimi, având o compoziție de 20% și acel doilea tip de carne ca sursă de proteine având 21 de grame într-o cantitate de 100 de grame.

Ceafa de porc este delicatesa cea mai savurată de către consumatorii de carne. Bine prășită pe cuptor sau grill, aceasta se combină perfect cu cartofii prăjiți, pireu sau natur, completându-se ideal cu o salată asortată sau de murători. Se consumă perfect cu un pahar de vin roșu.

Sursa foto: Carmangeria Moldovan

Am găsit acest site cu carne de gratar care oferă produse de calitate, iar în magazinele fizice Moldovan există atât o zonă amenajată pentru vânzare produselor proprii ale carmangeriei, cât și o zonă numită bistro, unde se pot consuma preparate calde pregătite de către speciliștii bucătari ai companiei. Pentru informații, comenzi și multe alte oportunități pentru consumatori se poate contacta producătorul, deținătorul fermei.

Datele de contact ale companiei care deține 35 de magazine, din care 34 sunt situate în județul Cluj și unul la Beclean, în județul Bistrița, la Beclean., sunt:

Moldovan Carmangerie SRL

Adresa: Str. I.L Caragiale nr.16, Sânnicoara, Apahida, Cluj

Email: office@cmdn.ro

Telefon: 0747051900

Site web: https://www.carmangeriamoldovan.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree