Cartea – între prezent și viitor

Totul are un început

Omul cât trăiește, evoluează în viață și se bucură de toate facilitățile pe care le are. Cultura în general, iar literatura în special sunt domenii care pot fi considerate pasiuni, ce în timp dezvoltă unele abilități de viitor.

 Indiferent de modul în care studiem citim/ascultăm o carte, semnificativ este faptul că totul are un început. Acest principiu a stat și la baza cărții lui Stewart Ross, care aduce un elogiu creativității umane: „Cartea începuturilor” conține 280 de pagini în care se descriu mare descoperiri, unele faimoase, altele nu, ce au fost realizate de-a lungul omenirii.

Sursa foto: Album propriu

Cartea publicată în anul 2021 poate fi considerată o carte de dezvoltare personală, fiind o enciclopedie ce aduce în fața cititorului descoperiri care ne-au influențat viața și mai ales modul în care au apărut, astfel încât să ne dăm seama că și noi am putea inventa ceva ce încă nu există.

Prin intermediul cărții aflăm cum a apărut lenjeria de corp, hainele, încălțămintea ce apoi a devenit o problemă când s-a ajuns la ceea ce și astăzi reprezintă un mister pentru unii: moda. De asemenea află cine este precursorul birocrației, evoluția actualei politici, totul pornind de la animalele de povară, diferite, în funcție de regiuni și cultura locală.

O concluzie a acestei cărți, este că pentru toate există un început, pentru că altfel nu am putea evolua. Gândindu-ne la dezvoltarea societății în general și a tehnologiei în special, o asemenea carte a începuturilor poate fi realizată în fiecare an, pentru că cursul vieții este în continuă creștere.

Referindu-ne pur și simplu la o carte oarecare, din prisma scriitorului și a cititorului putem observa o evoluție care sperie sau nu, ori o decădere a trecutului față de un viitor care este în continuu progres.

Copilăria a fost una dintre cele mai frumoase etape ale vieții. Atunci am învățat și am înțeles în general, ceea ce se întâmpla în jurul nostru.

Sursa foto: Editura Niculescu

Atunci ne-am dat seama de câtă dreptate are Charles Bukowski care spunea: “Fără literatură viaţa este un infern.”

Stăteam nopțile ascunși sub plapumă, cu lanterna pornită parcurgând paginile captivante din cărțile îndrăgite, chiar dacă nu toate acele romane dragi au fost cărți pentru copii. Fără să ne dăm seama, pecetluiam cele declarate ce către G. K. Chesterton: „Literatura este un lux; ficţiunea e o necesitate.”

Când eram în perioada anului școlar, studiam și învățam în funcție de ceea ce ne plăcea și făceam teste la matematică, la română și în alte domenii de specialitate pentru a ne perfecționa.

Când venea vacanța, ne pregăteam de călătorii, precum în prezent ne orientăm spre concediile relaxante. În copilărie aveam propria listă de obiecte care urmau să se integreze în micuțul nostru bagaj. Primele pe această listă erau întotdeauna cărțile, planificate a fi citite câte una la două, trei zile, în serile de relaxare, la iarbă verde după ce străbăteam, ori pe plajele însorite când marea ne chema.

Noi prin eroii preferați, ne vedeam cu puterea minții, trecând peste obstacolele vieții, ajutându-i pe cei din jurul nostru și fiind mereu gata să ne susținem idealurile și țelurile. Garabet Ibrăileanu a avut dreptate când a declarat că: „Literatura este oglinda vieţii.”

În prezent, cărțile ne însoțesc pe cărarea vieții, pentru că tot timpul căutăm informații și secrete utile pentru noi, pentru propria noastră  dezvoltare personală. „Din cărți culegi înțelepciune” spunea unchiul lui Ion Creangă iar filozofii completau și „ești ca o trestie în bătaia vântului, care se îndoaie dar nu se rupe”.

Sursa foto: Editura Niculescu

Timpul trece iar noi descoperim multe ciudățenii ale vieții: când eram mici și mergeam cu trenul în vacanțe, aveam loc pentru cărțile îndrăgite, iar acum, deși folosim în proporție mult mai mare mașina proprie în călătorii, spațiul este mult mai limitat. Dar pentru toate există soluții, căci altfel nu le-am putea numi probleme. Au apărut noile tehnologii pentru cărți, cele realizate în format audio și electronic: audiobook și e-book, care oferă un citit relaxant iar conținutul cărților ocupă un spațiu mic și nesemnificativ.

Editurile s-au conformat și pliat pe cerințele pieței, astfel încât și Editura NICULESCU care ne-a însoțit din copilări până în prezent, de la acele teste enervante dar necesare din diversele domenii de învățare, la cărțile de parenting, s-a integrat pe piața noilor tehnici de editare audiobook și e-book.

Oare care este varianta ideală pentru noi, scriitori ori cititori pentru publicarea sau citirea literaturii din zilele noastre? Oscar Wilde spunea: „Literatura anticipează întotdeauna viața. Nu o copiază ci o modelează către țelul său.”

Sursa foto: Editura Niculescu

Audiobook – cartea ascultată

Acest tip de cartea apărut concomitent cu dezvoltarea mijloacelor de înregistrare audio, fiind implementat cu mult timp în urmă pentru a le fi de folos în special  persoanelor care aveau probleme de vedere. Acest format de carte este extrem de util celor care vor să învețe o limbă străină, pentru că-i ajută să înțeleagă mult mai bine pronunțarea cuvintelor.

Un audiobook pentru copii, înlocuiește părintele care poate sta lângă cel mic, ascultând împreună o poveste spusă de altcineva, așa cum cu mult timp în urmă, se ascultau discurile de vinil sau casetele la lumina de veghe de lângă pat.

Audiobook-urile permit accesul publicului la literatură chiar dacă cultura pentru acestia se află pe plan secund, ca urmare a lipsei de timp. Folosind audiobook, avem avantajul că putem asculta conținutul cărții în tren, în mașină chiar în timp ce conducem, în timp ce ne relaxâm cu o baie caldă, în pat înainte de a adormi sau chiar în timp ce servim masa. O voce plăcută ne însoțește în timpul călătoriei literare.

Aplicația de audiobook ne permite să punem semnul de carte și să opresc audiția când considerăm noi că este momentul, reluând apoi lectura din punctul în care ne-am oprit.

Acest tip de carte este extrem de utilă pentru sistemul de învățământ, pentru cel de la distanță, deoarece oferă un suport de curs mult mai bogat, detaliat și chiar explicit. Acest tip de carte se pretează tuturor, indiferent de stilul de învățare propriu, iar unor persoane le este mult mai ușor să înveâe prin ascultare, folosind așa zisă memorie auditivă, în detrimentul memoriei vizuale folosite în cazul cărților fizice și pentru e-book.

Cărțile în format audio au efect pozitiv asupra ascultătorilor, pentru că cititorii textului sunt specialiști care citesc cursiv, cu accent specific și pauze expresive corespunzătoare. Astfel, o carte audiobook este citită de la primul până la ultimul cuvânt, în timp ce cărțile în format de hârtie și e-book pot fi studiate prin „săritura peste pagini” dacă par neinteresante.

Acest model de carte protejează vederea pasionatului de cărți, pentru că primește informația dorită pe cale auditivă. Obișnuindu-ne cu un anumit narator de audiobook, putem ajunge să ne dorim să citim cărțile pe care acesta le „spune” fiind astfel încă un criteriu în alegerea cărților, pe lângă cele specifice de autor, gen și alte preferințe stabilite în timp.

Dacă folosim cărțile în sistem audiobook putem ajunge să ne reducem capacitatea de a citi, precum am început să ne deformăm scrisul de mână de când a apărut tehnologia bazată pe computere.

Conform statisticilor realizate de Wordsrated.com aflăm că cărțile în format audio încep să cucerească piața, acaparând un public din ce în ce mai numeros. SUA este cea mai mare piață din lume pentru cărți audio cu o valoare de 1,875 miliarde USD în anul 2021. Piața de cărți audio din Marea Britanie valora 94,8 milioane de dolari în 2019, după ce a crescut cu 43% din anul 2018.

Începând cu anul 2020, țările nordice au vândut de peste 100 de milioane de dolari cărți audio, fiind astfel clasate în apropiere de SUA, Chinei și Regatului Unit. la vânzări.

Sursa foto: Editura Niculescu

e-Book – cartea electronică

Un e-book reprezintă un fișier electronic digital ce conține text, imagini și chiar clipuri video. De fapt este o carte netipărită pe hârtie dar publicată în varianta gata de print, în format electronic.

Aceste cărți electronice sunt cărți virtuale, ce se poti citi pe aparate ce conțin ecran/monitor: calculatoare personale, laptop-uri, tablete, smartphone-uri și pe dispozitive speciale precum  e-reader sau e-book reader. Mediul de achiziție al unei cărți în acest format este cel de transmitere și descărcare a datelor prin Internet.

Un despozitiv e-reader memorează simultan mari cantități de informații, sute de romane. și are incorporată o tehnologie ce asigură ușurință în citire, cu reglaj propriu de iluminare al aparatului, astfel încât să nu necesită iluminat natural sau artificial în zona de utilizare, ceea ce reprezintă un mare avantaj.

Folosind cartea în format electronic nu consumăm hărtie și protejăm mediul, dar o carte în format fizic aduce o stare de liniște, de împlinire atât pentru autorul acesteia cât și pentru cititorul fidel. O colecție de cărți tipărite nu reprezintă doar o bogăție culturală, ci și o satisfacție personală.

Perspectiva scriitorului: folosind audiobook-ul, autorul își poate „regiza” citirea cărții, astfel încât publicul receptor să înțeleagă prin intonația și tonalitatea vocii, anumite pasaje pe care altfel nu le-ar vedea cu proprii ochi, decât dacă „ar citi printre rânduri.”

Cartea fizică reprezintă un trofeu pentru scriitor, prin numărul de vânzări, dar biblioteca fizică a cititorului poate fi și una virtuală, cu cărți stocate care să nu ocupe spațiu în locuința acestuia..

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

2 comentarii la „Cartea – între prezent și viitor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree